Fetisizm - Bondage, BDSM, Mistress, Slave, LGBT

Fetisizm - Bondage, BDSM, Mistress, Slave, LGBT (https://www.fetisizm.net/index.php)
-   Erkek Cinsellik (https://www.fetisizm.net/erkek-cinsellik-1013.html)
-   -   Sertleşme Sorunu Nedenleri Ve Tedavisi (https://www.fetisizm.net/erkek-cinsellik-1013/sertlesme-sorunu-nedenleri-ve-tedavisi-11480.html)

GeN 04 Ağustos 2023 11:16

Sertleşme Sorunu Nedenleri Ve Tedavisi
 
Sertleşme Sorunu Nedenleri Ve Tedavisi


Sertleşme Sorunu Nedenleri Ve Tedavisi
Sertleşme sorunu ya da erektil disfonksiyon cinsel ilişki sırasında penisin yeterince erekte olamaması ve ereksiyonun sürdürülememesidir. İktidarsızlık olarak da bilinen sertleşme problemi, Amerikan Üroloji Derneği’ne göre çeşitli fiziksel, biyolojik ve duygusal faktörlere bağlı olarak gelişmektedir.

Sertleşme Sorunu Nasıl Teşhis Edilir?
Sertleşme probleminin teşhisinde şu yöntemler kullanılır:

Sağlık geçmişi: Öncelikle doktorların sağlık geçmişi ve yaşam tarzıyla alakalı sorarlar. Bu aşamada amaç rahatsızlığın altında yatan problemin tespit edilmesi ve buna uygun tedavi yöntemlerinin geliştirilmesidir.

Fiziki muayene: Yaş ve diğer risk faktörlerine bağlı olarak penis ve testislerin fiziki olarak muayene edilir. Teşhisin bu aşamasında sinirlerdeki duyusal sorunlar da kontrol edilir. Kalp, periferik nabız ve kan basıncı faktörlerine odaklanılabilir. Erkeklerde sertleşme sorununun fiziki gözleminde prostatın kontrol edilmesini içeren rektal muayene de yapılmaktadır.

Laboratuvar testi: Sertleşme rahatsızlığının ardında yatan kalp rahatsızlığı, diyabet veya düşük testosteron gibi sorunların tespiti için kan ve idrar tahlili örnekleri laboratuvar ortamında incelenir.

İleri erektil fonksiyon testleri: Bazı hastalarda tanı için ultrasonografi, pelvik röntgen ve uyku testi gibi özel testler uygulanır. Ereksiyonu besleyen damarlarda kan akışı sorunu olup olmadığı incelenir.

Psikolojik muayene: Psikolojik muayene ile sertleşme sorununun ardında yatan depresyon, anksiyete ve diğer mental sağlık problemleri gibi nedenlerin taraması gerçekleştirilir.

Sertleşme Sorunu Olanlar Hangi Doktora Gitmeli?
Penis sertleşme sorunu yaşayan kişilerin üroloji alanında uzman doktorlara başvurması gerekmektedir. Ürologlar problemin teşhisinde tıbbi ve cinsel yaşam öyküsüyle ilgili sözlü muayenenin ardından fiziki muayeneye geçer.

Sertleşme Bozukluğu ve Problemi Nedir?
Sertleşme sorunu veya tıptaki adıyla erektil disfonksiyon erkeklerde yaygın görülen cinsel bir rahatsızlıktır. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi’ne göre erkekte ereksiyon gerçekleştirilmesi ve sürdürülmesinde zorluk yaşanması olarak tanımlanır. Yaşlandıkça daha yaygın hale gelse de yaşlanmanın doğal bir parçası değildir.

Sertleşme Problemi Fiziksel Nedenleri

Sertleşme sorunu birçok durumda aşağıdaki fiziksel nedenlerden kaynaklanır:

- Hipertansiyona bağlı olarak penise giden kan damarlarının daralması,

- Yüksek kolesterol,

- Kalp hastalıkları,

- Diyabet (şeker hastalığı),

- Obezite,

- MS hastalığı (multiple skleroz),

- Metabolik sendrom,

- Parkinson hastalığı,

- Tütün kullanımı,

- Alkol ve diğer maddesel bağımlılıklar,

- Uyku bozuklukları,

- Prostat kanseri tedavisi,

- Pelvik bölgeyi veya omuriliği etkileyen ameliyatlar veya yaralanmalar,

- Hormonal problemler veya düşük testosteron seviyeleri

Sertleşme Problemi Psikolojik Nedenleri

Sertleşme bozukluğuna sebep olan en yaygın psikolojik faktörler şunlardır:

- Depresyon,

- Kaygı,

- Stres,

- Seks performansı hakkında endişe duymak ve düşük benlik saygısı,

- İlişki sorunlarından kaynaklanan sekse karşı ilgisizlik.

Ereksiyon Sorununun Risk Faktörleri Nedir?
Erkeklerde penis sertleşme sorunu riskini artıran faktörler şunlardır:

Diyabet ve kalp rahatsızlıkları,

Damarlara kan akışını kısıtlayan tütün kullanımı,

Obeziteye veya yüksek kiloya sahip olmak,

Prostat ameliyatı veya kanser için radyasyon tedavisi geçirmiş olmak,

Ereksiyonu kontrol eden sinirlere ve arterlere zarar veren yaralanmalar,

Tansiyon ve prostat tedavisinde kullanılan ilaçlarla antidepresan ve antihistaminik kullanımı,

Alkol ve tütün kullanımı,

Stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik problemler.

Ereksiyon Sorununun Yol Açabileceği Sıkıntılar Nelerdir?
Sertleşme sorununu cinsel yaşam başta olmak üzere psikolojik ve sosyal ilişkilerde komplikasyonlara sebep olmaktadır. Erektil disfonksiyona sahip kişilerde artan stres, depresyon, kaygı, özsaygı düşüklüğü, cinsel yaşamda tatminsizlik, ilişki sorunları ve doğurganlık kabiliyetinde azalma görülebilir.

Sertleşme Sorunu Nasıl Önlenebilir?
Sertleşme sorununun önlenmesi için risk faktörlerini ortadan kaldırmaya ve yaşam tarzında değiştirmeye yönelik adımlar atılmalıdır. Kalp ve damar hastalıklarıyla yakından ilişkili olduğu için tütün kullanımında kısıtlama fayda sağlayabilir. Erektil fonksiyonun korunmasına yardımcı olmak için sağlıklı bir beslenme planı takip edilmelidir. Yağ oranı yüksek gıdalardan, doymuş yağdan ve sodyumdan kaçınılmalıdır.

Sertleşme sorununun en önemli risk faktörlerinin başında yüksek tansiyon ve diyabet hastalığı gelmektedir. Sağlıklı kiloyu korumak kan basıncını düşürmeye ve diyabeti önlemeye yardımcı olduğu için erkeklerde sertleşme probleminin de önüne geçer. Penis de dahil olmak üzere vücuttaki kan akışını artırmak için düzenli fiziksel aktiviteye sahip olunmalıdır. Sertleşme bozukluğunun psikolojik risk faktörlerini ortadan kaldırmak için depresyon ve stres gibi sorunlarda uzman yardımına başvurulabilir. Seks öncesi hazırlıkta zihinsel olarak hazırlanmak ve konsantrasyonu sağlamak sertleşme sorununu önlemeye katkı sunabilir.

Sertleşme Sorunu Tedavisi
Sertleşme sorunu tedavisi altta yatan nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak farklı şekillerde gerçekleştirilir. En uygun yöntemin hangisi olduğuna karar verdikten sonra sertleşme tedavisiyle erektil fonksiyona kavuşmak mümkündür.

Tedavi sürecinde doktorlar tarafından ilk aşamada semptomları kontrol altına almaya yarayan ilaçlar reçete edilir. Sertleşme sorununa çözüm olarak önerilen ilaçlar genellikle penise kan akışını artırmayı sağlar. Sertleşme sorunu düşük testosteron seviyelerinden kaynaklanıyorsa testosteron terapisi uygulanabilir.

İlaç tedavisinin fayda göstermediği veya yan etkilere neden olduğu hastalar için vakum cihazı reçete edilebilir. Vakum cihazıyla penisin etrafına yerleştirilen bir tüp yardımıyla penise kan akışı sağlanır. Penisteki kanın tekrar vücuda dönmemesi için penis tabanına kısa süreliğine elastik bir halka takılır.

Sertleşme problemi tedavisinde ameliyat yöntemi son çare olarak uygulanır. Doktor önerisiyle hasta için uygun olup olmadığına karar verilir. Ereksiyon sorunu ameliyatlarında penisi dik hale getirmek için implant uygulaması yapılır. Kan akışını artırmak için tıkanık arterlerin yeniden onarılması gerekebilir.

Sertleşme Sorununa İyi Gelen Doğal Besinler
Ereksiyon problemine iyi gelen alternatif çözümleri uygulamadan önce mutlaka doktor tavsiyesi alınmalıdır. Araştırmalarla kanıtlanmış sertleşme sorununa iyi gelen ilaç ve doğal besinler şunlardır:

Kırmızı Kore ginsengi: Çin ve Kore tıbbında 2000 yıllık geçmişe sahip olan ginseng; dayanma gücü, konsantrasyon, stres ve genel refaha katkı sağlamaktadır. Mayo Clinic’e göre “panax ginseng” olarak da bilinen bu bitkinin üzerinde yapılan çalışmalar erkeklerde cinsel işlevi iyileştirdiğini göstermiştir. Erektil fonksiyonlara yardımcı olan nitrik oksidin salgılanmasını tetikleyerek antioksidan olarak çalışır. Uykusuzluk, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi yan etkilere sebep olduğu bilinmelidir.

DHEA: Dehidroepiandrosteron (DHEA) adrenal bezleri tarafından üretilen doğal bir hormondur. Vücut içinde hem östrojene hem de testosterona dönüştürülebilir. The Journal of Urology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre erektil disfonksiyona sahip erkeklerde DHEA düzeyleri daha düşüktür. 1999 yılında gerçekleştirilen başka bir araştırmada da yine DHEA verilen sertleşme sorununa sahip katılımcılarda ereksiyon sürdürme olasılıkları daha yüksek çıkmıştır. Dolayısıyla DHEA takviyesi eş zamanlı olarak diyabete ve sertleşme sorununa sahip olan erkeklerde tedavi seçeneği olarak tanımlanmaktadır.

L-arginin: L-arginin vücutta doğal olarak bulunan bir amino asittir. Nitrik oksit üretimine katkıda bulunur. Nitrik oksit, başarılı bir ereksiyon için kan damarlarının gevşemesini sağlar. Journal of Sex and Marital Theraphy dergisinde yayınlanan 2003 tarihli bir araştırma, L-arginin ve ağaç kabuğundan elde edilen bitki türü olan piknogenolün birleşimiyle, sertleşme sorununa sahip katılımcıların %80’inde iki ay sonra cinsel fonksiyon geri kazanılmıştır. L-arginin yüksek dozda mide bulantısı, kramp ve ishal gibi yan etkilere sahip olabilir.

İlişki Sırasında Erkeğin Sertliğinin Gitmesi
Cinsel birleşme sırasında sertleşme sorunları alkol tüketimine, prezervatifin yanlış kullanımına ve konsantrasyonun kaybedilmesine bağlı olarak tek seferlik yaşanabilir. Ereksiyon kaybı yaygın bir durum olduğu için her zaman kalıcı sertleşme sorununa işaret etmez. Farklı hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların yan etkilerinden veya anlık duygusal değişimlerden de kaynaklanabilir.

İstisnai olarak gerçekleşen ereksiyon kaybının çözümü için sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve alkol tüketiminin azaltılması katkı sağlayabilir. Psikolojik veya duygusal dalgalanmalardan kaynaklanan durumlarda ise eşler arasında şeffaf bir iletişimle sorunun çözümüne odaklanılmalıdır. Partnerlerin sevişmek nedir ve ne ifade eder gibi sorulara cevap araması problemin geçici etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik iyi bir adımdır.

Sertleşme Sorunu için Prezervatifler
Prezervatifler cinsel ilişkilerde hazzı ve güvenliği artırdığı gibi yanlış kullanımlarda ereksiyon kaybına sebep olabilir. Bu sebeple prezervatif seçimine ve kullanım şekline dikkat edilmelidir. Büyük prezervatifler ilişki sırasında penisten çıkarak dikkat dağınıklığına sebep olabilir ve sertleşme kaybedilebilir. Birleşme için en uygununun hangisi olduğuna karar vermek için farklı tür, doku ve boyutlarda prezervatifler denenmelidir. Geciktirici prezervatifler lidokain bileşeni sayesinde performansın artırılmasını ve zevkin daha uzun sürmesini sağlar. Geciktirici etkili OKEY Rötar’ın kayganlaştırıcı özelliği ise penetrasyonun daha rahat gerçekleşmesini sağlayarak sertleşme sorunlarının önüne geçer.

Kaynaklar
Mayo Clinic – Erectile Dysfunction

American Urology Association – Erectile Dysfunction

Medlineplus.gov.tr – Erectile Dysfunction

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases – Preventing Erectile Dysfunction

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases – Treatment of Erectile Dysfunction

Mayo Clinic - Dietary supplements for erectile dysfunction: A natural treatment for ED?

The Journal of Urology - Impotence and Its Medical and Psychosocial Correlates: Results of the Massachusetts Male Aging Study

Adult Urology - Dehydroepiandrosterone in the treatment of erectile dysfunction: a prospective, double-blind, randomized, placebo-controlled study

Journal of Sex and Marital Therapy - Treatment of Erectile Dysfunction With Pycnogenol and L-arginine

Healthline - 6 Natural Treatments for Erectile Dysfunction

Medical News Today - Six herbs for treating erectile dysfunction

Zavamed – How to manage losing an erection

Healthgrades - Overcoming Fear of Condom-Associated Erectile Dysfunction


Forum Saati: 00:33. Zaman dilimi GMT +3 olarak ayarlanmıştır.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.